Aktuális

Zalaszentgyörgyi élet a Korona vírus járvány idején – 2020 március

 

Az első hónap, amióta benne vagyunk a világméretű koronavírus járványban. Ezt követően szeretnénk minden hónapban röviden, Zalaszentgyörgy lakosságát informálni és ezúton is bíztatni.

A koronavírussal összefüggésben kialakult veszélyhelyzet kapcsán az önkormányzatok számára keletkezett feladat az időskorúak segítése, megfelelő ellátásuk megszervezése és biztosítása, amelyet a 70. életévüket betöltöttek esetében az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről szóló 46/2020. (III. 16.) Korm. rendelet ír elő.  Egy újabb Kormányrendelet, mely március 31-én, 15.00 órakor lépett hatályba, az eddigi veszélyhelyzetben korábban hozott kormányrendeleteket tartotta hatályban, azaz az intézkedések határidejét meghosszabbította a veszélyhelyzet megszűnéséig.

Legfrissebb kormányzati döntés továbbá a veszélyhelyzet ideje alatt érvényesülő egyes eljárásjogi intézkedésekről szóló 74/2020.(III.31.) Kormányrendelet, mely az állampolgárokat terhelő kötelezettségeken tovább enyhít. Érdeklődésre a teljesség igénye nélkül talán a következők tarthatnak számot:

 • A veszélyhelyzet megszűnéséig a fizetési meghagyás végrehajtói kézbesítésére nem kerülhet sor azzal, hogy a kézbesítésre vonatkozó határidő a veszélyhelyzet megszűnését követő napon újrakezdődik.
 • Nem tartanak hagyatéki tárgyalásokat, a hagyatéki eljárások ideiglenesen megváltoznak.
 • A közjegyzői eljárások általában is egyszerűsödnek, jóval több mindent lehet elektronikusan is megtenni.
 • A polgári peres eljárásokat felfüggeszthetik, ha járványveszélyes helyről van szó, de alapesetben lehetőleg hang- vagy videóalapú tárgyalások lesznek. Egyszerűsítik a keresetek beadását is. Ez sokakat érinthet. Nem lehet a keresetet a Bíróságokon személyesen leadni, ugyanakkor nem kötelező a bonyolult formanyomtatványok beadása!

Amit önkormányzatunk tett a lakosság védelme érdekében:

2020 március 11.-én a miniszterelnök által elrendelt veszélyhelyzetre tekintettel átvizsgáltuk a helyzetünket és a teendőket.

2020 március 16-án a Zalaszentgyörgyi Óvoda napközi otthonos működését felfüggesztettük. Az óvónők és a dada az épületen belüli takarítás, tisztítás és fertőtlenítési feladatokkal foglalkozik. Az óvoda kert és a Paszuly-kert feladatait is elvégezték.

A háziorvosi szolgálat a megszokott rend szerint működik. A rendelő és váró fertőtlenítését folyamatosan végezzük.

A Zalaszentgyörgyi Önkormányzati Hivatal teljes létszámmal - igazodva az iskola és óvoda bezárás miatti helyzethez - dolgozik és látja el a feladatokat.

A Falugondnoki szolgálat az egyedülálló és idős emberekre nagyobb figyelmet fordít és összegyűjtve az igényeket, elsősorban a helyi vegyesboltból szervezi a bevásárlásokat.

A tervünk az, hogy Zalaszentgyörgy közösségi programjait elhalasztjuk 2020. június 30.-ig biztosan. Az azt követő időszak feladatiról, programjairól később döntünk.

Zalaszentgyörgyön a közösségi programokhoz kapcsolódó pályázatainkat elhalasztottuk.

A március 15.-i ünnepség szokatlan módon való megélése után már rendezvényt nem tartottunk.

A Kultúrház belső felújítását elindítottuk. Az előkészítő munkákat nagy érdeklődés mellett közösségi munkában elvégeztük. A jól végzett munka után jó hangulatú, rövid, déli ejtőzés következett. 45 fő volt jelen. Köszönet a munkáért!

A zalaszentgyörgyi civil szervezetek nyilvános aktivitásukat visszafogták. Gyűjtik az erőt a járvány utáni időkre.

A Zalaszentgyörgyi Sport Egyesület is kényszerpihenőn van.

A gyönyörű Árpád-kori templomunkban a szentmisék jelenleg szünetelnek.

„Farkas László plébános úr üzenete:

KEDVES TESTVÉREK!

Az idei Szent Három Napot és a Húsvéti ünnepünket a kialakult járvány miatt sajátos körülmények között éljük át. A templomi szertartásokat a Hívek nélkül tartom meg. Ennek ellenére mégis közös ünneplésre hívom plébániánk lakóit. Szeretnék lehetőséget adni , hogy megerősítsük Jézussal való kapcsolatunkat: ezért Nagycsütörtökön – Nagypénteken – Nagyszombaton a Bagodi Plébánia templomban du. 5 órakor tartok szertartást,melyre lélekben zarándokoljanak el. De a különös helyzetre való tekintettel e 3 napon, mint lelkipásztoruk, szeretnék jelen lenni plébániánk minden falujában Jézus keresztjét hordozva. Most a pap személyében Jézus megy a templomból az emberek közé: a szenvedő és értünk meghalt Jézus vonulása plébániánk utcáin minden jó szándékú embert meghív arra, hogy:

 • egyesítsük vele szenvedéseinket, hiszen minden embernek, családnak van keresztje.
  • fejezzük ki hálánkat Krisztusunk felé, aki magára vette bűneinket, szenvedéseinket vállalva a kereszthalált.
  • kérjük Őt, a megfeszítettet, szüntesse meg a járványt, állítsa helyre életünk folyását, hogy e járványból okulva bölcsen, megfontoltan, Isten akaratára is figyelve élhessük napjainkat.
  Kérem a családokat, miközben a kereszttel vonulok utcájukban, gyújtsanak mécsest, gyertyát ablakaikban, és jöjjenek ki házuk kapujáig, hogy a kereszttel megáldhassam Önöket.

 

Buday Ibolya jó szívének és a családja ügyes kezének köszönhetően Zalaszentgyörgy lakossága kézi készítésű védőmaszkokat kap. Köszönjük a Buday családnak!

Más most az élet a falunkban. A járvány tetőzése és lefutása után pedig már nem lesz ugyanaz, mint előtte volt. Reményeink szerint megerősödve egy sokkal inkább összekovácsolódott lakossággal tudunk együttműködni tovább.

Jelenleg a legfontosabbak, amit tennünk kell, a higgadtság, a fegyelmezettség és a személyes felelősségvállalás okán az egészségügyi elővigyázatosság. Természetesen az élet folyik. Kisebb mederben, de folyik. A hivatal működik, az emberek tartják a kapcsolatot egymással. A munkahelyek, a munkavégzés fontos. Sok csatornából, forrásból kapunk most arra vonatkozóan útmutatást, javaslatot, hogy miként járjunk el és hogyan viselkedjünk. Ezt kár is még tovább erősíteni. Most fontos, aki teheti maradjon otthon!

A járvány után újra együtt leszünk! Addig is gyűjtsünk erőt és bízzunk!

 

Keresés az oldalon

Névnap

2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia, Xavér
07:19 16:01

Értékeink

Elérhetőségek

Zalaszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal

8994 Zalaszentgyörgy, Kossuth út 72.

Tel.: +3692460040

Fax: +3692560059

E-mail:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

https://ec.europa.eu/agriculture/ 

  

 

Klímatudatosság Zalaszentgyörgyön