Aktuális

Green City minősítés Zalaszentgyörgynek 2017. január 24.

Ma adta át az oklevelet Somorjai-Tamási Zsolt (balról) Zalaszentgyörgy polgármesterének, Kovács Dezsőnek.

 

 

 

Ma adta át az oklevelet Somorjai-Tamási Zsolt (balról) Zalaszentgyörgy polgármesterének, Kovács Dezsőnek.

 

Mint ahogy a neve is jelzi, eredetileg városokra lett kitalálva a mozgalom, ám a 434 lelket számláló kis zalai falu, Zalaszentgyörgy is tagja lett a Green City projektnek.
Ma délelőtt nyújtotta át az erről szóló oklevelet Somorjai-Tamási Zsolt, a Green City Hungary ügyvezetője Kovács Dezsőnek, Zalaszentgyörgy polgármesterének.
A megépült zalaszentgyörgyi Testvértelepülési park kivitelezése megfelelt a Green City Fenntarthatósági Minősítő Rendszer követelményeinek, s mint ilyen, hivatalosan Green City akkreditált lett.

 

A közel 2500 m2-es parkot a korábban a MÁV rakodójaként használt területen alakították ki.

 

Zalaszentgyörgy önkormányzata már a park tervezésekor egy fenntarthatósági szempontból is példaértékű zöldfelület megvalósítását tűzte ki célul. A 434 lakost számláló község önerőből, helyi vállalkozók, civil szervezetek és magánszemélyek felajánlásaiból, igazi közösségi összefogással építette meg a 2494 m2 nagyságú parkot a korábban a MÁV rakodójaként használt területen.
A terület beavatkozás előtti biomassza sűrűségi indexe a park megépítésével a kétszeresére nőtt. 61 db lomb- és tűlevelű fával, 869 db cserjével és 181 db évelővel gazdagodott a terület növényállománya, melyek a vegetációs időszakban évente összesen mintegy 137 kg oxigént termelnek és 184 kg széndioxidot asszimilálnak, 1404 kg szennyező anyagot és port kötnek meg, a mikroklímát 14 664 liter víz elpárologtatásával javítják. Ezek az értékek az évek során, a növények növekedésével, fejlődésével arányban tovább nőnek. Az ültetett növényzet élettevékenységeivel javítja a talaj minőségét, további élő szervezeteknek, állatoknak biztosít élőhelyet, ezáltal is növelve a biodiverzitást. A megépített burkolatok 100%-a vízáteresztő rétegrenddel készült, ami azt jelenti, hogy a területre hulló összes csapadék helyben szikkad el és hasznosul.

 

Kovács Dezső elmondta, hogy egy zalai panteon kialakítása is szerepel a tervek között.

 

A közösségi összefogás inspiráló példája az, ahogy a Testvértelepülési Park a kis község lakóinak és vezetésének a fenntarthatóság iránti komoly elköteleződését hirdetve, évről évre gyarapszik és fejlődik. A park elnevezése utal a falu két testvértelepülésére, a székelyföldi Marosszentgyörgyre és a vajdasági Oromhegyesre.
Kovács Dezső elmondta, hogy terveik között szerepel egy zalai panteon kialakítása a parkban, ahol a megye történelmi személyiségeinek mellszobrai kapnak helyet. A már meglévő Zrínyi-szobrot a Deák Ferencet és Csányi Lászlót ábrázoló alkotás követné.

 

A Testvértelepülési park a zalaszentgyörgyiek összefogását dicséri.

Keresés az oldalon

Névnap

2024. július 19. péntek
Emília, Esztella
05:10 20:43

Értékeink

Elérhetőségek

Zalaszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal

8994 Zalaszentgyörgy, Kossuth út 72.

Tel.: +3692460040

Fax: +3692560059

E-mail:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Választási információk

https://ec.europa.eu/agriculture/ 

  

 

Klímatudatosság Zalaszentgyörgyön